intro page | carte oaspeti | galeria foto | contact
Casa de cultura
"Ionel Floașiu"
Sectiuni
Sala sporturilor
"Ioan Stanatiev"
Formatii artistice
Orasul meu

Ionel FLOAȘIU

Ionel FLOASIU
Inginer Ionel FLOAȘIU 1893-1988      Dacă, totuși, am stăruit în încercarea noastră de a stabili câte ceva asupra vieții lui Ionel Floașiu și de a schița fugar imaginea personalității sale, am făcut-o nu din vreun cult al personalității și nici din nesupunere față de obiceiuri, ci dimpotrivă, cum credem, numai în sensul unui serviciu adus adevărului istoric al municipiului nostru.
      Firesc, ceea ce înțelegem noi astăzi prin personalitate se deosebește considerabil de sensul pe care-l dădeau noțiunii predecesorii noștrii locali.       Pentru noi, omul vrednic de un interes deosebit devine numai acela care este pus de natură și prin educație în situația să-și topească aproape pe de-a-ntregul persoana în funcția ei ierarhică, fără ca totuși prin aceasta să-și piardă impulsul puternic, demn de admirat, care constituie valoarea individului.

      Una dintre cele mai importante personalități din perioada interbelică care a influențat și a marcat, viața socială, culturală și economică a Câmpiei Turzii, un patriot și un om plin de candoare și energie, este Ionel Floașiu.


      S-a născut pe 17 septembrie 1893 în Galeș, comuna Săliște, județul Sibiu, originar dintr-o familie de țărani români, provine dintr-o familie cu șapte copiii deveniți apoi mici comercianți, cu bunicul preot ortodox, tatăl său Niculaie, cârciumar și mama sa Paraschiva, învătătoare. A urmat școala primară confesională, primele cinci clase în satul natal. Este elev la Liceul Andrei Șaguna din Brașov, unde în anul 1913 susține bacalaureatul, fiind un elev eminent.

Ionel FLOASIU
Carnetul de student a lui Ionel Floasiu


      Primește în 1913,o bursă de studii de la Mitropolia Ortodoxă Româna din Sibiu, pentru secția de mecanică a Politehnicii din Budapesta.
      In septembrie 1914, este încorporat și urmează timp de trei luni, Școala de Ofițeri de rezervă din Steyer (Austria). Timp de patru ani a fost militar combatant, până la demobilizarea din 1918.

Ionel FLOASIU
6 feb.1918 - carte postala pe pe frontul din Italia

      În toamna lui 1918 revine de pe front în Galeș, și participă la constituirea Gărzii Naționale Române din localitate , al cărui șef este ales paticipând la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

10 iunie 1894 –Niculae Floasiu cu  sotia Paraschiva si fiul lor ,Ionel Floasiu
10 iunie 1894
Niculae Floasiu cu sotia Paraschiva
si fiul lor, Ionel Floasiu


Ionel FLOASIU
Ionel Floasiu si sotia sa Lenuta
Ionel FLOASIU
1915 - Slt.Ionel Floasiu reg.14 inf Linz
Ionel FLOASIU
1918- Lt. Ionel Floasiu, pe frontul din Tirol
Ionel FLOASIU
Lt.Ionel Floasiu la Jibou - demobilizare
Ionel FLOASIU
Lt.Ionel Floasiu la Jibou - demobilizare
Ionel FLOASIU Ionel FLOASIU
20 sept 1918 - Jurnalul de tinerete a lui Ionel Floasiu


      Din februarie 1922 Ionel Floașiu este angajat la Industria Sârmei S.A fiind primul inginer roman al acestei fabrici.În intreprindere a activat timp de 23 de ani, deținând funcțiile de inginer șef,apoi subdirector, iar între ani 1930-1945 a deținut funcția de director general al Industriei Sârmei.

      Nevoia de muncitori tineri, specializați, din rândul localnicilor, face ca în toamna anului 1927 sud directa îndrumarea a lui Ionel Floașiu să ia ființa Școala de Ucenici de la Industria Sârmei, primul Cămin de Ucenici din țara,(azi Policlinica Veche) unde a predat științele tehnologice, fizica și cursuri de specialitate în materiale.

Ionel FLOASIU

      Mai bine de două decenii a activat în viața publică, culturală și spirituală a comunei Câmpia Turzii, astfel in 1923 este unul din fondatorii "Clubului Sportiv Industria Sârmei" al cărui președinte a fost de la înființare până în 1945, club pe care la sprijinit moral și material, a inițiat amenajarea unor baze sportive(Stadionul Industria Sârmei, Arena de Tennis, Popicăria).

Ionel FLOASIU


      Între anii 1930-1945 sub îndrumarea sa se înființează turnătoria și trăgătoria de metale, fabrica de cabluri electrice, cositoria de sârme, fabrica de sârma ghimpata, etc.

      Între ani 1927-1944, înfiițează la Câmpia Turzii Despărțământul Câmpiei Turzii al Astrei, unde este ales președinte, organizează primele șezători culturale, și conferințe din localitate.

      În 1935 este inițiatorul sistematizării ("ridicării") comunei Câmpia Turzii. Aflându-se la conducerea uzinei Industria Sârmei, a dispus executarea unor lucrări de infumusețare a comunei, introducând iluminatul public pe principalele străzii din localitate, amenajarea primelor trotuare cu piatra cubică și nisip, iar in anul 1937 introduce pentru prima data stropirea străzilor aceasta fiind efectuată motorizat.

      Între anii 1930-1945 este ctitor al Palatului Cultural al Industriei Sârmei Câmpia Turzii, in prezent Casa de Cultură "Ionel FLOAȘIU" și a Bisericii Ortodoxe Romane din centrul orașului.

      În anul 1945 in mod abuziv, în urma unei intervenții politice a așa zisului "Comitet de fabrică" este înlăturat de la conducerea uzinei, fiind obligat să părăsească Câmpia Turzii.

      După plecarea silită din Campia Turzii 1945 până in 1948, este consilier tehnic la direcția generală din București al Societății Industria Sârmei și director general al fabricii Ancora Româna-Brașov cu sediul in București.

      Lucrează, pentru o perioadă scurtă, ca inginer la centrala Industrilor Siderurgice (1948-1950), apoi patru ani la Intreprinderea de electricitate Sibiu, între anii 1954-1956 la fabrica de Elastic Sibiu.

      În anul 1956 s-a pensionat la limita de vârstă, avand o pensie derizorie, care în urma intervenției comitetului Partidului Muncitoresc Român, i-a fost sistată timp de trei ani (1961-1964).

      Astfel la 70 de ani este nevoit să lucreze din nou. A lucrat câteva luni la Arhivele Statului, la Muzeul Bruchental Sibiu (cateva luni), la Primaria comuniei Tălmaciu (trei luni).

Ionel FLOASIU
1919- primele temeli la construirea ISCT

Ionel FLOASIU

Ionel FLOASIU
1936-panorama din avion a fabricii ISCT

Ionel FLOASIU
1925 - functionari in incinta fabricii
Industria Sarmei Campia TurziiIonel FLOASIU
1936- sectia cabluri de tractiune (in constructie)

Ionel FLOASIU
1936-planul fabricii industria Sarmei Campia Turzii

      Merită menționat faptul că între anii 1962-1977 a întocmit monografie a cinci sate românești care compuneau Scaunul Săliștei Sibiului, lucrare de 210 pagini care a rămas în manuscris, cu referiri la trecutul istoric, social, cultural și etnografic al acestor așezări.
      Ca un paradox, deși a fost ctitorul Casei de Cultura, în anul 1945 pe data de 17 iunie la inaugurarea așezământului nu a putut fii prezent, în acea perioadă fiind exilat din Câmpia Turzii, având interdicția de a vizita orașul.
      În anii 70 la cererea sa și în urma intervenției tovarășului director general al ISCT Ioan Stanatiev îi este permis să viziteze Clubul Muncitoresc de atunci, și Uzinele Industria Sârmei Câmpia Turzii.
      A promovat cultura, tradiția și literatura poporului român timp de câteva decenii. A fost considerat un dușman al poprului, și trimis într-un pustiu al ignoranței, în umbra istoriei, mai bine de 60 de ani. A fost participant la patru evenimnete istorice, beligerant în primul război mondial (bătălia de la Tirol), revoluția lui Bela Khun 1919 Ungaria și intarea în Budapesta a armatei române, participă la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, participă la inaugurarea Universitații Cluj in 1920.
      A vorbit și a scris în patru limbi străine germana, franceza, maghiara și latina.A tradus în anii studenției, legi și documente emise de Antanta. A fost în relații de prietenie cu personalitați ale vremii ca: Iuliu Maniu, Lucian Blaga, Jan Urban Jarnic, Partenie Comșa, Iuliu Hațeganu.
      Odată cu trecerea în patrimonial Consiliului Local Campia Turzii, Clubului Muncitoresc, începând cu anul 2003, ca un gest reparator a fost ales patronul spiritual al Casei de Cultură, al cărei ctitor este , așezământ cultural care azi îi poartă numele:
Casa de Cultură "Ionel FLOAȘIU".

  ©Tim-Tin Campia Turzii 2007-2010   ·   Powered by THC   ·   Termeni și condiții

Gazduire Real Host